ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ - Сергієнко-Бердюкова, Лариса Василівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Розглянуто економіко-екологічні проблеми та обґрунтовано недієвість сучасного типу виробництва. Відповідно, визначено проблемні питання, що обумовлюють кризове економіко-екологічне становище як в глобальному масштабі, так і на рівні окремої країни, зокрема України. Встановлено, що тип виробництва, який існує в сучасному суспільстві, враховуючи його нераціональність з точки зору економіки та екології, впливає також на загострення глобальних екологічних проблем, зокрема таких, як зміна клімату. Охарактеризовано лінійний тип виробництва з точки зору його наслідків, на основі чого сформовано передумови переходу до циркулярної економіки, до яких належить проблема ресурсів, проблема забруднення навколишнього середовища та проблема неефективності лінійного типу виробництва. В процесі дослідження встановлено недієвість вітчизняної системи поводження з відходами на підставі здійсненого аналізу даних щодо обсягів утворення відходів, їх утилізації, спалення, видалення та обсягів накопичення за останні двадцять чотири роки. Також оцінено обсяги забруднення навколишнього середовища та викидів парникових газів в атмосферу за останні роки. Зважаючи на критичні дані, отримані в результаті аналізу, встановлено необхідність переходу до альтернативної моделі – циркулярної економіки, що здатна забезпечити стійкий розвиток без негативного тиску на навколишнє середовище.