ЗАРОБІТНА ПЛАТА ТА РІВЕНЬ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯК ІНДИКАТОРИ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ПРОЦЕСІВ У СФЕРІ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - Мельничук, Дмитро Петрович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Сформульовано проблему оцінювання результативності процесів у сфері людського капіталу. Аргументовано, що рівень заробітної плати та пенсійного забезпечення, хоча й не єдина, але вкрай важлива підстава для правдивих висновків щодо міри виявлення феномена людського капіталу у національній системі економічних відносин. Запропоновано методику оцінювання результативності процесів, пов’язаних із формуванням та використанням людського капіталу, в основі якої – визначення еквівалента вартості робочої сили, його зіставлення із розмірами заробітних плат та отримуваних громадянами пенсій. Наведено результати застосування розробленої методики. Останні дали можливість аргументувати, що прояви феномена людського капіталу є вкрай невиразними в українському суспільстві. Відповідно до позиції автора, основні причини, що зумовлюють такий перебіг подій, варто шукати, насамперед, у недолугих трактуваннях самої проблеми людського капіталу, які чимдалі більше утверджуються у вітчизняній науці, у відсутності можливостей для продуктивної зайнятості у широкого загалу економічно активного населення, відторгненні національною економікою інноваційної моделі розвитку, невідповідності процесу та профілів фахової підготовки у закладах вищої школи та професійно-технічної освіти вимогам сучасності.