КОНЦЕПЦІЯ ОЩАДЛИВОГО ВИРОБНИЦТВА: ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТА ВПЛИВ НА ОРГАНІЗАЦІЮ ОБЛІКУ - Ляхович, Галина Іванівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Розкрито сутність та значення концепції ощадливого виробництва (Leanproduction, Leanmanufacturing) для вітчизняних підприємств різних сфер господарювання. Визначено основні положення даної концепції (врахування потреб споживача; детальний опис процесу від отримання замовлення до поставки; розробка процесу без втрат; випуск лише необхідної споживачу продукції; сталість застосування концепції ощадливого виробництва) та наведено їх характеристику. Критично оцінено праці науковців, які порушували питання облікового аспекту впровадження концепції ощадливого виробництва. На основі даного аналізу та результатів власного дослідження обґрунтовано зміни, що відбуваються в підходах до організації обліку (в розрізі організаційної, технічної та методичної складових) на підприємствах за умови активного застосування даної концепції. Враховуючи зміни основних підходів до обов’язків працівників, обґрунтовано зміну ролі бухгалтера в умовах активного впровадження концепції ощадливого виробництва.