МОДЕЛЬ ВПЛИВУ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ НА БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ПРИБУТКУ - Лаговська, Олена Адамівна; Якименко, Марія Володимирівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Досліджено особливості системи управління ризиками суб’єкта господарювання та встановлено, що ефективність управління ризиками підприємства обмежена суб’єктивними можливостями прийняття управлінських рішень, які мають прийматися на основі думки, що склалася на певний момент часу, виходячи з доступної зовнішньої та внутрішньої інформації. Відповідно до проведеного аналізу стану корпоративного управління в Україні, встановлено, що майже половина з досліджуваних підприємств не здійснює ризик-управління на підприємстві. Така ситуація пов’язана, перш за все, з відсутністю кваліфікованих фахівців у сфері ризик-орієнтованого управління, а інформація, що використовується, переважно запозичена із зарубіжних джерел та практики закордонних компаній, умови функціонування яких значно відрізняються від вітчизняних. Встановлено, що найпоширенішими інструментами управління ризиками є їх ідентифікація, прогнозування та оцінка. На основі проведеного дослідження побудовано модель комплексної системи управління прибутком за умов невизначеності з метою створення надійного інструменту управління підприємством.