РОЗВИТОК ТЕОРІЇ ДЕРЖАВНОГО АУДИТУ - Слободяник, Юлія Борисівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Аргументовано необхідність перегляду парадигми вітчизняної контрольної системи у напрямку розбудови державного аудиту, що є новим напрямом економічної науки і потребує системного підходу та відповідних теоретико-методологічних розробок. Проаналізовано сучасні підходи до розуміння сутності державного аудиту. Порівняно особливості вітчизняної контрольної системи з контрольними системами зарубіжних країн. Визначено, що більшість розвинутих країн світу мають систему контролю державних фінансів, що складається з державного внутрішнього фінансового контролю (по лінії уряду) і державного аудиту (по лінії парламенту). Досліджено основні елементи теорії державного аудиту. Надано визначення державного аудиту як виду контролю. Визначено основні функції та завдання. Сформульовано предмет і об’єкти державного аудиту, охарактеризовано його суб’єкти. Обґрунтовано поділ принципів державного аудиту на основоположні та методологічні. Сформульовано напрями подальшого розвитку теорії державного аудиту.