НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО СТРАТЕГІЧНОГО АНАЛІЗУ РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Саух, Ірина Василівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Обґрунтовано необхідність проведення стратегічного аналізу ресурсної складової фінансового потенціалу туристичних підприємств, що обумовлено необхідністю формування конкурентних переваг у зовнішньому динамічному середовищі. Автором запропоновано використання науково-методичного підходу до стратегічного аналізу ресурсної складової фінансового потенціалу туристичних підприємств шляхом застосування методики детермінованого комплексного аналізу в частині, що базується на методі Евклідової відстані, дозволяє врахувати найважливіші параметри та показники діяльності і визначити рейтинг підприємства, порівняно з обраним еталонним об’єктом. Визначено, що достатній рівень динамічної стійкості акціонерних туристичних підприємств перед зовнішніми загрозами та можливість протистояти їм визначається рівнем накопиченого ресурсного потенціалу. Автором акцентовано увагу на основних перевагах запропонованого методу відстані для акціонерних туристичних підприємств, а саме підкреслено, що наочність методу Евклідової відстані дозволяє здійснити достатньо гнучкий підхід до стратегічного аналізу діяльності підприємств; вихідні дані підприємств розглядаються як незалежні координати п-мірного простору, що підвищує об’єктивність аналізу.