АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ АКЦІОНЕРНИХ СТРАХОВИХ ТОВАРИСТВ У РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ КІНЦЯ ХІХ–ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Поплавський, Олексій Олексійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Стаття присвячена аналізу діяльності страховиків Російської імперії кінця ХІХ– початку ХХ ст., створених у формі акціонерних товариств, що беззаперечно впливало на становлення традиції страхування в Україні. Основні проблеми страхової справи, особливо питання інвестиційної діяльності, державного регулювання, забезпечення платоспроможності та уникнення банкрутства, були характерними і для страхових компаній, що функціонували того часу. Розглянуто створення перших російських страховиків, зокрема «Россійское Страховое отъ огня Общество» (1827 р.), «Жизнь» (1835 р.) та «Россійское страховое и транспортное общество» (1844 р.), а також тенденції розвитку страхової галузі дореволюційного періоду. На основі першоджерел, що присвячені акціонерному страхуванню 1885–1894 рр., було здійснено аналіз ключових показників страхової діяльності, розраховано коефіцієнти прибутковості (рентабельність доходу, рентабельність діяльності, дивіденд на капітал), сформовано ренкінг страхових товариств за обсягом доходу за 1894 та 1910 рр. Не залишилась поза увагою і діяльність страховиків на фінансовому ринку, зокрема, як інституціональних інвесторів та емітентів цінних паперів, і їх роль у розвитку фінансової системи.