ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПОЛОЖЕННЯ АНАЛІЗУ ФОРМУВАННЯ, РОЗПОДІЛУ ТА ВИКОРИСТАННЯ РЕНТИ - Осадча, Тетяна Станіславівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Дослідження присвячене питанням організації економічного аналізу формування, розподілу та використання ренти як одного з видів доходів підприємства. В умовах постіндустріального суспільства особливої актуальності набувають такі вимоги до економічного аналізу, як комплексність і оперативність, що повною мірою стосується і аналізу всіх видів ренти, які отримує підприємство. Тому запропоновано основні положення організації економічного аналізу формування, розподілу та використання ренти: суб’єктів, мету, об’єкти, завдання, етапи (аналіз наявності та структури ренти; факторний аналіз та оцінка ефективності формування, розподілу та використання ренти; прогнозування величини ренти), інформаційне забезпечення аналізу, що має бути покладено в основу побудови методики економічного аналізу ренти. Застосування запропонованих положень організації аналізу дозволить отримувати необхідну для управління формуванням, розподілом і використанням ренти інформацію з метою досягнення тактичних і стратегічних цілей підприємства.