ДЕРЖАВНИЙ ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН І НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ - Виговська, Наталія Георгіївна; Стеблянко, Олександр Леонідович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Досліджено сучасний стан державного фінансового контролю земельних відносин в Україні та запропоновано напрями його удосконалення. Проведений аналіз свідчить про нецільове та неефективне використання бюджетних коштів, порушення принципу законності при їх витрачанні та регулярні факти фінансових порушень, що підтверджено офіційною статистикою. Визначено, що значна кількість проблем, які породжують недосконалість системи державного фінансового контролю в сфері земельних відносин, пов’язана з недоліками інституціонального та нормативно-правового середовища контрольної системи: невиконанням вимог відповідних нормативно-правових актів, відсутністю відповідного контролю за ефективним використанням бюджетних коштів, неефективним функціональним розмежуванням органів державного фінансового контролю та дублюванням їх функцій, недостатнім кадровим забезпеченням, що породжує багато непорозумінь у розмежуванні сфер діяльності між контрольними органам та призводить до нераціонального розподілу обов’язків і перекладання відповідальності. Запропоновано перерозподіл функцій контролюючих органів, що усуває дублювання їх повноважень, сприяє удосконаленню організаційного і кадрового забезпечення системи державного контролю та чіткій регламентації контрольно-ревізійної діяльності. Запропоновані напрями удосконалення сприятимуть зростанню ефективності та інвестиційної привабливості аграрного сектору, формуванню повноцінного земельного ринку, підвищенню прозорості земельних відносин та захисту прав власників земельних ділянок, підвищенню законності у бюджетній сфері, створенню умов для запобігання протиправним діям.