СКЛАД ОБ’ЄКТІВ ТА РОЗВИТОК МЕТОДУ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ - Грицишен, Димитрій Олександрович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Обґрунтовано необхідність розглядати господарську діяльність промислового підприємства як соціально-еколого-економічну систему, що дозволяє комплексно підійти до управління економіко-екологічної безпеки. Виділено та структуровано об’єкти бухгалтерського обліку економіко-екологічної безпеки для управління економіко-екологічною безпекою промислового підприємства. Визначено систему об’єктів бухгалтерського обліку та ідентифіковано пріоритетні об’єкти бухгалтерського обліку екологічного характеру, які відповідають запропонованим факторам та визначають стан економіко-екологічної безпеки: відходи та операції поводження з ними й економіко-екологічні наслідки надзвичайних ситуацій (запропоновано фактори їх визначення), в розрізі яких запропоновано напрями трансформації елементів методу. Обґрунтовано склад нових завдань бухгалтерського обліку господарської діяльності промислових підприємств, виходячи з визначених пріоритетних об’єктів екологічного характеру та напрямів трансформації елементів методу.