ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ КОНЦЕПЦІЇ СПРАВЕДЛИВОЇ ВАРТОСТІ В ОБЛІКОВУ ПРАКТИКУ КОМПАНІЙ - Kharlamova, O. V. (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Актуальність дослідження облікової концепції справедливої вартості та її імплементації в облікову практику компаній визначається вимогами її застосування більш ніж половиною з чинних Міжнародних стандартів фінансової звітності. Предметом дослідження є облікова концепція справедливої вартості. Мета дослідження полягає у проведенні контекстного аналізу облікової концепції справедливої вартості, узагальненні випадків її застосування і розробці рекомендацій щодо її імплементації в облікову практику компаній. Методи. Як інструменти дослідження були використані контекстний аналіз, узагальнення і систематизація, порівняльний аналіз, сценарний підхід, метод класифікації та ієрархії. Результати. Результатами дослідження є узагальнення випадків застосування концепції справедливої вартості в обліковій практиці компаній, концептуальною основою фінансової звітності яких є МСФЗ, обґрунтування тези про те, що основний лейтмотив застосування концепції справедливої вартості полягає в її «звільненні» від «специфічності» компанії, конкретизація методів визначення справедливої вартості в межах кожного з дозволених підходів до її визначення, розроблений алгоритм дій при застосуванні концепції справедливої вартості в обліковій практиці. Перспективи. Нові положення МСФЗ 13 потребують, насамперед, перегляду ринків для виявлення основних (або найбільш вигідних), аналізу найкращого і найбільш ефективного способу використання нефінансових активів, вибору найбільш релевантних вихідних даних і методів оцінки в межах ринкового, дохідного та витратного підходів, розширення переліку розкриттів у Примітках до фінансової звітності.