ІДЕНТИФІКАЦІЯ ВІДХОДІВ ЯК ОБ’ЄКТА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ: КЛАСИФІКАЦІЙНИЙ ПІДХІД - Романчук, Катерина Василівна; Шиманська, Катерина Володимирівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Загострення екологічних проблем на фоні інтенсифікації виробничих процесів вимагає перегляду підходів для управління процесами у сфері поводження з відходами виробництва та споживання. Метою даної статті є огляд класифікації відходів та визначення напрямів її використання для управління сферою поводження з відходами діяльності підприємств, а також для вдосконалення системи облікового відображення на підприємстві щодо операцій поводження з відходами. Теоретично обґрунтовано ознаки класифікації відходів та виділено їх види. Визначено використання класифікації для ідентифікації відходів як об’єктів бухгалтерського обліку та контролю. У висновках визначено, що запропонована класифікація відходів дозволяє реалізовувати державну політику та економічно обґрунтовувати заходи у сфері поводження з відходами на рівні підприємства (роздільне збирання, повторне використання), а також аналізувати рівень втрат через понаднормові відходи, визначати види відходів, використання або утилізація яких потребує додаткових витрат та потенційно несе економічні вигоди підприємству.