ФІНАНСОВІ КРИЗИ ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ В УКРАЇНІ - Мошенський, Сергій Захарович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Наведено аналіз основних фінансових криз в Україні початку ХХ ст. – 1899–1902 та 1908–1910 рр. Наголос зроблено на масштабній промисловій кризі 1899–1902 рр. у новому індустріальному регіоні на сході України, де за короткий час на основі масових іноземних інвестицій (переважно бельгійських та французьких) були створені численні металургійні та вуглевидобувні підприємства. Надмірне акціонерне засновництво та недостатня забезпеченість цих підприємств державними замовленнями стали основною причиною кризи, яка була відображенням міжнародної промислово-фінансової кризи цих років. Розглянуто також кризу 1908–1910 рр. в українській цукровій промисловості.