ОЦІНКА ФАКТОРИНГОВИХ РИЗИКІВ - Кузь, Василь Іванович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Факторинг дозволяє підприємствам планувати грошові надходження, ефективно керувати дебіторською заборгованістю, а також надавати покупцям відстрочку платежу, тим самим підвищуючи свою конкурентоспроможність. У той самий час одним зі стримуючих факторів розвитку факторингу в Україні є наявність високих ризиків для фінансових агентів і недостатня розробленість та обґрунтованість методів, моделей побудови систем управління ризиками факторингової компанії. Здійснено ідентифікацію факторингових ризиків, уточнено методи управління факторинговими ризиками у факторинговій компанії, обґрунтовано необхідність ранжування клієнтів та застосування експертних оцінок ризиків невиконання зобов’язань перед факторинговою компанією. Запропоновані інструменти і методи якісно впливають на зниження ризиків та ефективність здійснення факторингових операцій. Розроблені пропозиції дозволяють у подальших дослідженнях удосконалити методику управління ризиками, які виникають у процесі здійснення факторингових операцій.