ЯКІСТЬ В АУДИТІ ТА ДЕЯКІ АСПЕКТИ В УПРАВЛІННІ ЯКІСТЮ - Бондар, Валерій Петрович; Бондар, Юлія Валеріївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Провівши ретроперспективний аналіз, нами було встановлено, що проблема якості аудиторських послуг становить актуальний напрям наукових досліджень як в Україні, так і в країнах світу. Ключовим фактором довіри користувачів інформації до керівництва підприємств та аудиторів є проблема якості фінансової звітності та її підтвердження. Інвестори мають бути впевнені у тому, що фінансова інформація, на основі якої приймаються економічні рішення щодо розміщення капіталу, є достовірною та надійною. Пропозиції з розробки типових стандартів викликають різку критику ряду фахівців, які стверджують, що внутрішньофірмові стандарти аудиту мають бути індивідуальними і враховувати особливості конкретної фірми. Розробка зразків дозволить суттєво пришвидшити впровадження стандартів на невеликих аудиторських фірмах шляхом опрацювання типових стандартів з урахуванням власних особливостей діяльності. Використання внутрішньо фірмових стандартів у роботі аудиторської фірми забезпечує підвищення якості аудиту та аудиторських послуг.