СУТНІСТЬ ТА ОБЛІКОВІ НАСЛІДКИ ЛІКВІДАЦІЙНОЇ ПРОЦЕДУРИ ПІДПРИЄМСТВ-БАНКРУТІВ У ПЕРІОД ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Атаманчук, Леся Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Розглянуто основні теоретичні аспекти, що стосуються сутності та значення ліквідаційної процедури при банкрутстві неплатоспроможних підприємств. Проаналізовано дослідження науковців та положення Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність», які присвячені застосуванню принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності при відкритті ліквідаційної процедури на неплатоспроможних підприємствах в Україні. Автором визначено, що дані принципи на підприємствах-банкрутах фактично не діють. Запропоновано законодавчо врегулювати питання зупинення дії принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності в процедурі ліквідації та введення їх у дію в разі відновлення платоспроможності підприємства-банкрута. Визначено, що господарська діяльність підприємства-банкрута при відкритті ліквідаційної процедури припиняється. Проаналізовано основні облікові наслідки відкриття ліквідаційної процедури та зазначено зміни в процесі ведення бухгалтерського обліку. Крім цього, визначено, що фінансова звітність у підприємства-банкрута не формується та податкові зобов’язання не виникають.