АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ПРОБЛЕМ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТВОРЕННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ПРОГРАМ - Первій, Інна Вікторівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Обґрунтовано необхідність проведення наукових досліджень у сфері розробки обліково-аналітичного забезпечення створення комп’ютерних програм. Проаналізовано існуючі державні ініціативи щодо подальшого розвитку підприємств ІТ-галузі в Україні. Обґрунтовано доцільність використання поняття «комп’ютерна програма» під час проведення наукових досліджень у сфері облікового забезпечення розробки програмних продуктів. Проведено аналіз існуючих підходів до капіталізації витрат на дослідження та розробки, що стосуються створення комп’ютерних програм у національних П(С)БО, МСФЗ та GAAP US. Здійснено порівняння стадії досліджень та стадії розробки згідно з МСФЗ 38 «Нематеріальні активи». Розглянуто можливі варіанти облікового відображення комп’ютерних програм на бухгалтерських рахунках, призначених для обліку авторських прав та для об’єктів промислової власності. Запропоновано авторський підхід до облікового відображення комп’ютерних програм із урахуванням сутності та особливостей правового регулювання даного об’єкта права інтелектуальної власності.