ПРОБЛЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ЕКОЛОГІЧНИХ ВИТРАТ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГІРНИЧОЗБАГАЧУВАЛЬНОЇ ГАЛУЗІ - Лаговська, Олена Адамівна; Максімова, Валентина Федорівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Взаємодія підприємства з природним, соціальним і економічним середовищами є основою формування інституційного інтересу учасників економічних відносин та їх інституційного запиту, що відповідно впливає на функціонування підприємства, результати його діяльності. Це зумовлює необхідність адаптування системи бухгалтерського обліку, що створює інформаційний простір управління екологічним напрямом діяльності підприємства. У зв’язку з цим визначено напрями трансформації бухгалтерського обліку екологічних витрат на підприємствах гірничозбагачувальної галузі відповідно до інституційних запитів та усунення обмеженості облікової інформації щодо опису реальних і потенційних можливостей та загроз підприємства екологічного характеру. Виділено групи екологічних витрат на підприємствах гірничозбагачувальної галузі за напрямами здійснення впливу на атмосферне повітря, земельні та водні ресурси. Визначено, що діяльність підприємств даної галузі характеризується підвищеним ступенем екологічного ризику. У зв’язку з цим виділено типи умовних екологічних фактів господарського життя, наслідками яких можуть бути або реальні зобов’язання, або реальні активи підприємства та відповідно витрати та доходи.