СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «ФІНАНСОВОГО РЕЗУЛЬТАТУ» ЯК ЕКОНОМІЧНОЇ КАТЕГОРІЇ - Kusliy, Vadim Alexandrovich (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Проаналізовано генезис поняття «фінансові результати» у працях вчених економічної теорії різних наукових шкіл та здійснено аналіз сучасних літературних джерел щодо трактування даного поняття та його місця в системі економічних категорій. Адже будь-яке підприємство функціонує не лише з метою задоволення соціальних потреб, а і отримання прибутку, який, в свою чергу, є позитивним підсумком діяльності підприємства. Тобто фінансовий результат є одним з найважливіших показників, що характеризує результативність діяльності суб’єкта господарювання. На основі проведеного дослідження визначено підходи вчених щодо пояснення поняття «фінансовий результат». Здійснений огляд нормативно-правової бази дав змогу встановити відсутність визначення категорії «фінансовий результат». З метою єдиного трактування досліджуваної дефініції та розуміння даного поняття, а також уникнення помилок у практичній діяльності, запропоновано власне визначення категорії «фінансовий результат», яке доцільно закріпити на законодавчому рівні.