КЛЮЧОВІ ВИДИ СЕК’ЮРИТИЗАЦІЇ ТА ЇХ ХАРАКТЕРИСТИКА: ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНИЙ АСПЕКТ - Дріга, Ольга Павлівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Особливості й динаміка розвитку вітчизняного фінансового ринку потребують аналізу світового досвіду в частині використання різноманітних фінансових технологій для мінімізації ризиків, залучення ресурсів, підвищення ліквідності та рентабельності тощо. Однією з найефективніших фінансових інновацій XX століття, що дозволяє вирішити зазначені завдання, стала сек’юритизація активів. Досліджено існуючі підходи науковців до класифікації сек’юритизації та розкрито їх недоліки. Автором запропоновано класифікувати все різноманіття сек’юритизації за такими критеріями: залежно від цілей ініціатора та механізму проведення; залежно від ініціатора; за фактичною наявність сек’юритизованих активів; за характером активів, що виступають забезпеченням; за територіальною ознакою; залежно від складу учасників; за рівнем ризику активів; за способом розміщення цінних паперів. Також визначено основні її види, які здійснюють безпосередній вплив на порядок методичного забезпечення бухгалтерського обліку та оцінку фінансово-майнового стану підприємства.