АКЦИЗИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ – ИЗТОЧНИК НА СРЕДСТВА ИЛИ СРЕДСТВО ЗА ЗАЩИТА - Антов, Мочил (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
В статията се определя характеристика на акциза как данок. Отбеляза си ролята, функциите и връзката между тях. Описаните методи на проверка за плащането на акциза.