Цифровий маркетинг у туризмі: роль соціальних медіа та онлайн-платформ у формуванні туристичних потоків - Тарасюк, Г.; Дарвіду, К.; Климчук, А.; Сіскос, Е. (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2025)
Стаття присвячена дослідженню проблемних питань розвитку цифрового маркетингу в туризмі, зокрема в частині визначення ролі соціальних медіа та цифрових платформ у формуванні туристичних потоків. У статті проаналізовано вплив війни на світовий туристичний ландшафт, визначено показники «надмірного» туризму в деяких країнах Європи. Виклик сучасної туристичної політики полягає у досягненні балансу між вигодами та сталим управлінням потоками. Авторами охарактеризовано вплив цифрових платформ на туристичні рішення та проаналізовано джерела інформації, якими користуються туристи при виборі подорожей. За результатами дослідження зроблено висновок, що просування туристичних послуг із застосуванням цифрового маркетингу здійснюється за допомогою таких основних цифрових інструментів: соціальні мережі (SMM); блоги, інтернет-форуми; відеореклама; пошуковий маркетинг (SEM); пошукова оптимізація (SEO); цифровий контент маркетинг; e-mail маркетинг; пресрелізи в онлайн-медіа; push-повідомлення; мобільні додатки; краудсорсингові платформи та інше. Алгоритми штучного інтелекту застосовується для опрацювання значних масивів даних, що дає змогу формувати персоналізовані рекомендації для туристів. Використання таких алгоритмів дозволяє ідентифікувати індивідуальні переваги споживачів туристичних послуг та пропонувати оптимізовані маршрути, що підвищує якість та унікальність туристичного досвіду. Встановлено, що соціальні мережі дозволяють створювати персоналізовані пропозиції, що підвищує задоволеність туристів і сприяє формуванню лояльності. У результаті цифровий маркетинг у соціальних медіа перетворюється на потужний інструмент стратегічного управління туристичними потоками.