Управлінський вимір ESG-звітності: концептуальні засади інтеграції у систему корпоративного обліку - Олійник, Оксана Вікторівна; Іваницький, Віктор Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2025)
Стаття присвячена дослідженню проблемних питань управлінських аспектів ESG-звітності та її інтеграції в корпоративний облік. У статті обґрунтовано доцільність інтеграції принципів ESG у стратегічний менеджмент підприємств як інструменту досягнення цілей сталого розвитку в умовах соціально-економічних трансформацій. Розглянуто особливості Директиви ЄС про звітність про корпоративний сталий розвиток, які посилили вимоги до розкриття інформації про сталий розвиток та розширили коло компаній, до яких вони застосовуватимуться. Систематизовано та обґрунтовано можливості, які створюються для компаній, дотримуються принципів ESG, а саме: зміцнення відповідальності керівництва щодо реалізації принципів ESG, посилення взаємодії із зацікавленими сторонами, надання працівникам необхідних знань і навичок через освітні та навчальні програми, моніторинг змін у регуляторних органах, використання новітніх технологій. Сформовано концептуальні засади інтеграції ESG у корпоративний облік. Визначено основні складові цієї моделі, яка має поєднувати: інституційне сигналізування, інтегровану звітність, SEA-фреймворк для оцінки прозорості та підзвітності; A3CG-метод як інструмент оцінки достовірності ESG-звітування. Проведено порівняння традиційного фінансового обліку із SEA-фреймворком, визначено його переваги. У процесі реалізації концептуальної моделі ESG-Governance у системі корпоративного обліку запропоновано використовувати чотири взаємопов’язані блоки: блок вхідних факторів, блок управлінських процесів, блок результатів і блок зворотного зв’язку та коригування політик. Доведена доцільність застосування такого підходу.