Інноваційна діяльність підприємств із виробництва біопалива: обліково-аналітичний супровід сталого розвитку в умовах циркулярної економіки - Олійник, Оксана Вікторівна; Захаров, Дмитро Миколайович; Соловей, Анастасія Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2025)
У статті досліджується інноваційна діяльність підприємств у сфері виробництва біопалива в контексті сталого розвитку та принципів циркулярної економіки. У дослідженні акцентовано увагу на зростаючому значенні біоенергетики як одного з головних напрямів у подоланні сучасних енергетичних, екологічних і ресурсних викликів. Визначено, що ефективне функціонування підприємств біопаливного сектору потребує комплексного обліково-аналітичного супроводу, який забезпечує економічну доцільність інновацій, зменшення екологічного навантаження та досягнення соціального ефекту. Визначено потребу у модернізації облікових систем, з урахуванням екологічної компоненти та оцінки ефективності інновацій на основі системи ключових показників (KPI), що враховують економічні, екологічні, соціальні та обліково-аналітичні індикатори. Особливу увагу приділено впровадженню інструментів Business Intelligence (BI) та Big Data для підвищення якості управлінських рішень і прозорості звітності. В статті наведено приклади реалізації біоенергетичних проєктів в Україні, зокрема щодо виробництва біоетанолу, біогазу та біометану. Продемонстровано потенціал України як аграрної держави у створенні ефективної біоенергетичної інфраструктури, з урахуванням доступної сировинної бази та геоекономічних передумов. Окремо проаналізовано економічну доцільність будівництва біогазових установок і перспективи розвитку внутрішнього та експортного ринку біопалива. Обґрунтовано необхідність адаптації облікових практик до вимог сталого розвитку, зокрема інтеграції екологічних показників у фінансову звітність, що дозволяє ефективно оцінювати інновації у сфері біопалива. Стаття містить пропозиції щодо удосконалення обліково-аналітичного інструментарію та є актуальною для науковців, аналітиків і практиків, які займаються питаннями енергетичної трансформації та розвитку зеленої економіки.