Інтеграція аналітичних інструментів у стратегічне управління інноваціями підприємств біоенергетики для розвитку циркулярної економіки - Травін, Віталій Вікторович; Замула, Ірина Валеріївна; Майстренко, Наталія Миколаївна; Бурунова, Олена Анатоліївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2025)
У статті розглядається комплексний підхід до підвищення інноваційної спроможності підприємств у сфері біоенергетики через впровадження аналітичних моделей управління інноваційною діяльністю. Метою дослідження є розробка та обґрунтування комплексної методики аналізу інноваційної діяльності підприємств біоенергетичного сектору в контексті циркулярної економіки, що базується на інтеграції сучасних аналітичних моделей і враховує специфіку галузі, технологічні особливості, ресурсний потенціал, екологічну та соціальну стійкість інноваційних процесів. Запропоновано підхід до аналізу інноваційної діяльності підприємства, який об’єднує стратегічні, ресурсні, процесні та результативні компоненти, що забезпечує всебічну оцінку його інноваційного потенціалу. Послідовне проходження семи етапів – від визначення стратегічного інноваційного вектора до дослідження гнучкості та здатності до подальшої еволюції – дозволяє виявити як сильні аспекти поточного стану, так і точки росту для оптимізації. Використання комплексного набору методів (SWOT-аналіз, Balanced Scorecard, DEA, TRL-аналіз, модель Stage-Gate, LCA, а також творчі підходи TRIZ/SIT/AIDA) поєднує кількісні й якісні оцінки та робить методику придатною для високотехнологічних секторів, зокрема біоенергетики. Системний характер методики полягає в тому, що результати кожного етапу стають основою для подальших дій, створюючи безперервний цикл прийняття управлінських рішень із постійним моніторингом і коригуванням. Використання інтегральних індексів, аналітичних матриць і моделей оптимізації гарантує об’єктивність оцінки та можливість порівняльного аналізу з кращими практиками. Водночас врахування екологічних, соціальних і адаптивних характеристик інновацій повністю відповідає принципам циркулярної економіки та сталого розвитку. Така методика спрямована на підвищення ефективності інновацій, мінімізацію ризиків і раціоналізацію ресурсів, що є вирішальним для збереження конкурентних переваг у динамічному глобальному середовищі.