Управління ризиками будівельної галузі в Україні - Макуха, Роман Сергійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2024)
Ефективне функціонування та відновлення будівельної галузі в умовах економічної нестабільності та війни є важливим завданням для України. Руйнування інфраструктури, зменшення попиту на будівельні проєкти та логістичні труднощі створюють складні виклики, які вимагають комплексного підходу до розв’язання. Відновлення будівельної галузі не лише сприяє фізичному відновленню інфраструктури, але й стимулює економічний та соціальний розвиток країни. Залучення фінансової підтримки міжнародних партнерів є ключовим елементом успішного відновлення. В статті детально розглянуто роль та структуру будівельної галузі України. Після руйнування інфраструктури внаслідок війни будівельна галузь стає важливим каталізатором фізичного відновлення та стимулювання економічного зростання. Для забезпечення фінансової підтримки відновлювальних заходів уряд створив низку спеціалізованих фондів, які ставлять за мету допомогти відновленню економіки та інфраструктури країни. Очікується, що ці інвестиції сприятимуть створенню робочих місць, зростанню виробничої активності та економічному розвитку. Оцінки збитків від війни та плани відновлення підтверджують важливість і потенціал будівельної галузі для економічного відновлення України. Зокрема, план національної програми відновлення для будівництва та пов’язаних послуг в Україні враховують модернізацію логістики, житлового фонду та інфраструктури, спрямовуючи значні фінансові ресурси. Очікується, що це стимулюватиме зростання будівельної галузі, забезпечуючи нові можливості для підприємств та створюючи нові робочі місця. Однак існують і ризики, пов’язані з політичною та фізичною небезпекою, знецінення валюти, порушення логістичних ланцюгів постачання та обмеженість робочої сили. Для подолання цих проблем необхідний комплексний підхід, що враховує управління ризиками, стабілізацію економічних умов та підтримку інфраструктурних проєктів. Крім того, необхідною є тісна співпраця між різними інституціями для ефективного вирішення цих проблем і забезпечення сталого розвитку будівельної галузі в Україні.