Професійне судження бухгалтера як інструмент забезпечення економічної безпеки підприємства - Гуріна, Наталія Валеріївна; Приходько, Кароліна Костянтинівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
У статті розкрито питання ролі професійного судження бухгалтера в забезпеченні економічної безпеки підприємства. Професійне судження бухгалтера визначається як здатність приймати обґрунтовані рішення в умовах невизначеності, використовуючи знання, досвід і професійні стандарти. Економічна безпека підприємства – це стан, за якого підприємство здатне протистояти внутрішнім і зовнішнім загрозам, що можуть призвести до збитків або втрати його конкурентоспроможності. Однією з важливих аспектів професійної діяльності бухгалтера є його професійне судження. Обґрунтовано, що професійне судження є важливим інструментом, який дозволяє бухгалтеру: виявляти та оцінювати загрози економічній безпеці підприємства; розробляти заходи щодо запобігання та усунення загроз; контролювати виконання заходів щодо забезпечення економічної безпеки. Встановлено, що формування професійного судження бухгалтера відбувається в процесі його професійної діяльності та містить такі етапи: накопичення знань і навичок; розвиток критичного мислення; набуття досвіду в нестандартних ситуаціях. Для підвищення якості професійного судження бухгалтера запропоновано шляхи підвищення якості професійного судження, які передбачають розробку методів оцінки та програми підвищення професійного судження бухгалтерів. Це допоможе покращити здатність бухгалтерів до аналізу складних ситуацій та прийняття обґрунтованих рішень в умовах невизначеності, що має вирішальне значення для забезпечення економічної безпеки підприємства.