Фінансові результати бюджетної установи як предмет судової економічної експертизи - Іванков, Володимир Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
Статтю присвячено дослідженню фінансових результатів бюджетних установ як предмета судово-економічної експертизи для судового розгляду справ про розкрадання та привласнення державних коштів і майна. На основі декомпозиційного поділу процесу обліку фінансового результату за двома етапами було визначено процеси і підпроцеси, які визначають предмет судово-економічної експертизи фінансового результату. Встановлено, що перший етап охоплює процеси закриття субрахунків доходів і витрат за обмінними і необмінними операціями. Виявлені підпроцеси облікового відображення доходів і витрат, які полягають у формуванні підсумкових значень сальдо відповідних рахунків бухгалтерського обліку. Встановлено процеси другого етапу відображення фінансових результатів бюджетної установи у формах фінансової звітності. Запропоновано виокремити точки експертного дослідження фінансового результату, які відповідають алгоритмам його формування в обліку на обох етапах. Зроблено висновок про доцільність застосування такої послідовності експертного дослідження фінансового результату бюджетної установи, яка відповідає алгоритмам його облікового формування і відображення у фінансовій звітності. Доведено, що побудова експертного дослідження у спосіб, який не відтворює послідовність формування фінансового результату на рахунках бухгалтерського обліку, може призвести до неправильних висновків, викривлення оцінки співвідношення доходи – витрати у формах фінансової звітності. Корисність та практичне застосування визначеного предмета судово-економічної експертизи полягає у можливості його адаптації до зміни норм чинного законодавства через уточнення процесів і підпроцесів бухгалтерського обліку формування фінансового результату через ідентифікацію точок експертного дослідження, а у випадку розширення завдань експертизи іншими показниками, наприклад, фінансового стану бюджетної установи, – їх доповнення та розширення.