Бухгалтерський облік витрат на розкривні роботи під час добування корисних копалин: нормативне регулювання - Виговська, Наталія Георгіївна; Остапчук, Тетяна Петрівна; Чижевська, Людмила Віталіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
З’ясовано, що одним із методів зменшення собівартості розкривних робіт є збільшення ефективності роботи основних засобів за всіма бізнес-процесами розкривних робіт, що вимагає проведення періодичного контролю їх технічного стану для забезпечення досягнення очікуваної потужності видобування корисних копалин та своєчасного виявлення необхідності проведення ремонтів для підтримання їх в робочому стані. Обґрунтовано необхідність врахування під час обробки класифікації витрат на розкривні роботи при добуванні корисних копалин порядку відображення в обліку вигід капіталізованих витрат (активу розкривних робіт) та поточних витрат (запасів корисних копалин), встановлених Тлумаченням КТМФЗ 20 «Витрати на розкривні роботи на етапі добування в кар’єрі». Встановлено, що МСФЗ 6 «Розвідка та оцінка запасів корисних копалин» регулює такі питання щодо обліку витрат на розвідку та оцінки запасів корисних копалин: первісна оцінка активів розвідки та оцінки за собівартістю; оцінка після визнання активів розвідки та оцінки за моделлю собівартості або переоцінки; зміни в облікових політиках, якщо така зміна робить фінансову звітність доречнішою і не менш достовірною; класифікація та рекласифікація активів розвідки та оцінки на матеріальні та нематеріальні активи; оцінка зменшення корисності активів розвідки, коли факти та обставини дозволяють припускати, що балансова вартість активу розвідки та оцінки може перевищити суму його очікуваного відшкодування; розкриття інформації про суми, визнані в його фінансовій звітності в результаті розвідки та оцінки запасів корисних копалин. Тлумаченням КТМФЗ 20 «Витрати на розкривні роботи на етапі добування в кар’єрі» регламентовано порядок визнання активу розкривних робіт, зокрема визнання витрат на розкривні роботи на етапі добування як активу; первісну оцінку активу розкривних робіт за собівартістю; подальшу оцінку активу розкривних робіт за собівартістю або за його переоціненою вартістю за вирахуванням амортизації та за вирахуванням збитків від зменшення корисності, у такий самий спосіб, що й існуючий актив, частиною якого він є.