БАЛАНСОВА ОЦІНКА АКЦІЙ НА ОСНОВІ ЇХ СПРАВЕДЛИВОЇ ВАРТОСТІ, ВИЗНАЧЕНОЇ НА ОСНОВІ ЕКОНОМІЧНИХ ТА ФІНАНСОВИХ МОДЕЛЕЙ - Bielawski, Pawel (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2015)
Фінансові інструменти, пов’язані із виникненням численних проблем для розгляду економічними науками, зокрема, бухгалтерським обліком, який має справу із постійним здійсненням оцінки цих інструментів на практиці. Однією із найголовніших проблем є використання справедливої вартості в оцінці фінансових інструментів. Відповідно до цієї категорії, можна ідентифікувати два основних фінансових інструменти: інструменти, чиї ціни визначаються на активних ринках, і ті інструменти, для яких такі ціни та ринки не існують. Інструменти першого класу оцінюються на основі бухгалтерських категорій, в той час як інструменти другого типу оцінюються на основі моделей та технік оцінки вартості. Стаття презентує моделі балансової оцінки акцій на основі їх справедливої вартості, визначеної на основі економічних та фінансових моделей. Стаття має на меті представити результати емпіричного дослідження та порівняння на базі статистичних методів, оцінок, основаних на фактичній справедливій вартості та оціненій вартості акцій, визначеній економічними та фінансовими методами.