Грінвошинг та інвестиційна привабливість компаній для залучення «зелених» інвестицій у національну економіку - Макаренко, Інна Олександрівна; Кремень , Вікторія Михайлівна; Воронцова, Анна Сергіївна; Костенко, Олена Миколаївна; Макаренко, Сергій Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
Грінвошинг постає маловивченою категорією у контексті прозорості, інвестиційної привабливості компаній для здійснення зеленого інвестування. Метою дослідження є виявлення грінвошингу та моделювання його впливу на інвестиційну привабливість українських компаній у контексті залучення «зелених інвестицій». Ідентифікацію грінвошингу та його впливу на інвестиційну привабливість проведено для українських компаній – лідерів за обсягом земельного банку на основі двоетапного PLS-SEM моделювання. З урахуванням послідовного дослідження / моделювання взаємозв’язків явних та латентних змінних, що дозволяють виявити грінвошинг та описати його вплив на інвестиційну привабливість аграрних компаній, що визначається на операційному та фінансовому рівнях, результати моделювання свідчать про необхідність зосередження аграрних компаній на нарощуванні потенціалу для здійснення довгострокових фінансових інвестицій, формуванні цілісного регуляторного середовища щодо своєї діяльності у сфері сталого розвитку, а також регулярності розкриття інформації. На основі ідентифікованих факторів, що визначають вплив грінвошингу на інвестиційну привабливість лідируючих аграрних компаній України, розвинено рекомендації щодо мінімізації його ознак та підвищення такої привабливості для інвесторів у контексті повоєнного відновлення агросектору на засадах сталого розвитку, подолання продовольчої та енергетичної кризи і євроінтеграційного «зеленого» переходу. Зазначені рекомендації передусім спрямовано на зростання обсягів залучення «зелених» інвестицій у стратегічний для України агросектор та підвищення рівня довіри «зелених» інвесторів до національного зеленого бренда та соціально-відповідального бізнесу.