Особливості митного оформлення гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану в Україні - Вигівська, Ірина Миколаївна; Селецька, Дар’я Олегівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
З прийняттям у 1999 році Закону України «Про гуманітарну допомогу», що регламентує основні аспекти обігу гуманітарної допомоги в Україні, однією з ключових умов імпорту гуманітарного вантажу було звільнення його від податкового обтяження податком на додану вартість та митом, а найважливішою умовою для звільнення від оподаткування – визнання товарів, що переміщуються через митний кордон, саме гуманітарною допомогою. До початку повномасштабного вторгнення агресора на територію України це супроводжувалося необхідністю здійснення ряду бюрократичних маніпуляцій ще до прибуття на митний кордон України. Під час дослідження встановлено, що на період дії воєнного стану Кабінетом Міністрів України надано чіткий перелік товарів, що вважаються гуманітарною допомогою, спрощено порядок митного оформлення такого вантажу, регламентовано основні аспекти визнання та митного оформлення гуманітарної допомоги у вигляді товарів подвійного призначення, товарів військового призначення, медикаментів та лікарських засобів. Крім того, проаналізовано обсяг та джерела гуманітарної допомоги від інших країн.