Cоціальне підприємництво в період формування та трансформації національної моделі «Homo economicus» - Юрківський, Олександр Йосипович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
Формування ефективної соціально орієнтованої економічної системи окремої держави здійснюється протягом тривалого часу і одним з головних інструментів поєднання уряду й економічних суб’єктів є податки та інші обов’язкові платежі. Однією зі світових тенденцій у сфері відносин суб’єктів економічної системи є поява соціально орієнтованого підприємництва, яке втілює не лише прагнення сплачувати податки в межах різних моделей поведінки економічних суб’єктів, але й фінансування суспільних потреб після сплати обов’язкових платежів, появу неприбуткових організацій. В Україні прослідковується наявність економічних суб’єктів одночасно декількох моделей поведінки «Homo economicus», «Homo sociologicus», «Homo socioeconomicus». Перевагу мають суб’єкти традиційної моделі «Homo economicus». Водночас маємо також зростання кількості суб’єктів моделей, «Homo sociologicus», «Homo socioeconomicus», але й появу вже нових податкових правопорушень суб’єктами зі статусом соціального підприємця (неприбутковими організаціями).