Підходи до оподаткування окремих операцій неприбуткових організацій: український та міжнародний досвід - Чижевська, Людмила Віталіївна; Затока, Тетяна Вікторівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
Неприбутковим інституціям відводиться важлива роль у забезпеченні належного та ефективного виконання соціальної функції держави. Незважаючи на те, що неприбуткові організації виконують у суспільстві соціальну місію, вони є дуже вразливими щодо дій у законодавстві. Дослідження неприбуткових організацій найчастіше здійснюються у частині визначення ролі неприбуткових організацій, питання оподаткування залишаються поза увагою. У статті висвітлено актуальні питання оподаткування окремих операцій неприбуткових організацій в Україні. Виокремлено відмінності в утворенні й оподаткуванні неприбуткових організацій в Україні і в інших країнах світу. Визначено, що через труднощі в отриманні фінансових і нефінансових ресурсів неприбуткові організації можуть удаватися до операцій, в яких визначається комерційна мета, і відповідно виникають питання неоднозначності трактування таких операцій у сфері податкового законодавства. У статті приділено увагу операціям надання майна в оренду, вкладення коштів на депозитний рахунок, надання послуг щодо реклами. Проаналізовано чинне оподаткування в кількох країнах ЄС. Організації, які надають соціальні послуги, зобов’язані дотримуватися правил, пов’язаних з прозорістю діяльності.