Аудит розкриття інформації у примітках щодо оренди за вимогами МСФЗ - Карпачова, О.В. (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
Враховуючи, що зараз майже більшість українських підприємств, які застосовують міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), є або орендаторами, або орендодавцями, то для них застосування МСФЗ 16 «Оренда» є обов’язковим. Цей стандарт має свої вимоги як для обліку, так і для розкриття інформації у примітках до фінансової звітності. Розкриття інформації є обов’язковою вимогою для підприємств, що складають свою звітність за МСФЗ. Це дає змогу користувачам фінансової звітності оцінити реальний стан діяльності підприємства, а саме: оцінити кількість та вартість орендованих активів, проаналізувати зобов’язання тощо. Як наслідок, аудитор, який здійснює аудит таких підприємств, повинен перевіряти не лише облік, але й розкриття інформації, що є невід’ємною частиною фінансової звітності. Враховуючи, що багато спеціалістів з МСФЗ вважає стандарт МСФЗ 16 одним зі складних та ризикових у частині обліку, то аудитор має запланувати достатньо часових та людських ресурсів для такого аудиту. У статті сформовано мету аудиту розкриття інформації щодо оренди. Проаналізовано вимоги МСФЗ 16 та сформовано чекліст для аудитора при перевірці оренди. В чеклісті враховано вимоги для орендатора та орендодавця з урахуванням фінансової або операційної оренди. Запропонований чекліст вимог стандарту до розкриття інформації у примітках допоможе аудитору оптимізувати свій час та швидше перевірити примітки. Розроблено алгоритм здійснення аудиту розкриття інформації у примітках щодо оренди. Під час дослідження, визначено аудиторські твердження при аудиті приміток. Проаналізовано та сформовано основні вимоги щодо оформлення аудиторської документації при аудиті приміток.