Сутність і поняття парадоксів облікової інформації та оцінка їх впливу на управлінські рішення - Серпенінова, Юлія Сергіївна; Бурденко, Ірина Миколаївна; Новикова, Дар’я Андріївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
Облікова інформація є першоджерелом для формування даних фінансового та управлінського обліку, на основі яких ухвалюються подальші рішення. Втім, існуючі форми фінансової звітності не можуть задовільнити у повному обсязі інформаційні потреби користувачів. Однією з причин є парадоксальність облікової інформації. Облікові парадокси є малодослідженим питанням, яке вимагає належного висвітлення, насамперед генерування теоретико-методологічної бази, з метою кращого розуміння та оптимізації наявних протиріч та спірних питань. У статті висвітлено економічну сутність облікових парадоксів, їх значення у процесі прийняття дієвих управлінських рішень, визначено причини утворення, вплив та наслідки викривлення інформаційного масиву під час прийняття раціональних управлінських рішень. Увагу акцентовано на важливості урахування протиріч облікових процесів за умови прийняття оптимальних рішень керівництвом. На основі проведеного дослідження згенеровано авторську класифікацію бухгалтерських парадоксів за спільними ознаками. Аргументовано роль впливу парадоксів бухгалтерських даних на подальшу діяльність підприємства. Побудовано причинно-наслідковий зв’язок між можливостями спотворення бухгалтерської інформації на різних етапах її формування залежно від об’єкта обліку та її подальшої трансформації в управлінські дані. У результаті аналізу окресленої теми запропоновано низку рішень проблемних питань, а саме: оптимізацію бухгалтерської інформації, мінімізацію впливу парадоксів облікової інформації за умови врахування особливостей обліку, розширення теоретичної бази авторськими концептами.