УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОМ ІНТЕГРОВАНИХ СТРУКТУР В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ - Веселовська, Олена Євгеніївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2014)
Визначено місце контролінгу в системі управління прибутком та узагальнено функції центрів відповідальності інтегрованих структур. Обґрунтовано напрями розподілу прибутку агроформувань. Автором, у результаті проведеного моніторингу центрів відповідальності інтегрованих структур, виявлено основні їх типи: центри доходів, витрат, прибутку та інвестицій. Описано основні принципи, за допомогою яких здійснюється управління центрами відповідальності. Встановлено основні напрями використання коштів фондами споживання та накопичення. У статті зазначено, що важливе значення має планування майбутнього розміру прибутку на основі економетричних моделей. Установлено господарські операції, у результаті яких інтегровані структури можуть отримувати прибуток: реалізація продукції, товарів, робіт та надання послуг, емісія цінних паперів, продаж майнових прав та оренда активів. Представлено чинники, від яких залежить розподіл прибутку агроформувань між учасниками інтеграційного процесу: частка в статутному капіталі кожного з учасників, обсяг випуску продукції бізнес-одиницями, затрати на виробництво.