Вплив COVID-19 на трансформацію економіки та бухгалтерського обліку - Городиський, Микола Петрович; Захаров, Дмитро Миколайович; Орлов, Ігор Віталійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2021)
Коронакриза прискорила процеси цифровізації економіки. Нові технології змінюють підходи до організації праці, внаслідок чого відбувається процес зміни класичних бізнес-моделей. Конкурентне середовище в усіх секторах ринку змінюється. Суб’єкти господарювання всіх рівнів працюють над інтеграцією технологій з метою створення стійкої, мобільної та цифрової моделі управління бізнесом. Відповідно, для реалізації цього процесу потрібне таке технічне забезпечення, як датахаби, центри обробки даних тощо. Розглянуто стратегії цифровізації різних країн. Визначено, що процес цифровізації передбачає такі базові фактори для початку якісних змін, як: оновлення інфраструктури, розширення баз даних, широке поширення мобільних пристроїв з високим рівнем комунікаційних здібностей, підвищення доступності й розширення використання мережі Інтернет. У підсумку діджиталізація призводить до загальної «підключеності» і тотального впливу цих процесів на всі сектори економіки: промисловість, транспорт, фінанси, охорона здоров’я, освіта та інші. Для об’єктивної оцінки результатів діяльності та можливостей ведення господарської діяльності запропоновано відображати у звіті про управління інформацію про перспективи розвитку, основні ризики, досягнення задекларованих цілей та стратегічні плани, враховуючи ступінь наслідків, викликаних пандемією COVID-19. Підприємствам доцільно переглянути політику ведення бухгалтерського обліку та представлення звітності з метою відображення достовірної і актуальної інформації щодо результатів діяльності для стейкхолдерів.