Інституціональні фактори обліково-аналітичного забезпечення управління економічною безпекою підприємств - Петрук, Олександр Михайлович; Василішин, Станіслав Ігорович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2021)
Загострення кризових явищ у національній економіці та її подальше відновлення пов’язані з управлінням механізмами зміцнення економічної безпеки, яке має відбуватися на основі вдосконаленої методології обліково-аналітичного забезпечення як головного джерела релевантної та достовірної інформації щодо ризиків бізнес-середовища. Метою дослідження є встановлення інституціональних факторів обліково-аналітичного забезпечення управління економічною безпекою та обґрунтування їх можливого впливу. Охарактеризовано сфери інституціонального впливу на обліково-аналітичне забезпечення управління економічною безпекою та їх прояви. Виявлено діалектику взаємозв’язку багатовимірності обліково-аналітичного забезпечення з процесами стратегічного управління економічною безпекою. Обґрунтовано декомпозицію інституціонального факторного впливу обліково-аналітичного забезпечення управління економічною безпекою підприємства на макро-, мезо- та мікрорівнях, що дозволяє прогнозувати вектор змін і формувати теоретичне підґрунтя розвитку теорії, методології та організації обліково-аналітичного забезпечення під час розробки заходів зі зміцнення економічної безпеки підприємств.