Особливості формування, обліку та розподілу прибутку інноваційного підприємства - Берляк, Галина Валеріївна; Пиріжок, Стелла Євгеніївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2021)
Отримання прибутку є бажаним фінансовим результатом, до якого прагнуть усі суб’єкти господарювання. Для мінімізації негативних наслідків ризику в інноваційних підприємствах необхідно створювати резерви. У статті встановлено, що напрями використання чистого прибутку інноваційного підприємства визначені на законодавчому рівні, однак згідно зі специфікою інноваційної діяльності до основних фондів, що створюються за рахунок прибутку, рекомендовано зараховувати резервний (страховий) капітал, фонд розвитку та удосконалення виробництва, а також інші фонди цільового призначення. Надано рекомендації до проаналізованих та запропонованих у статті фондів, аналітичні розрізи для потреб облікового забезпечення відповідно до особливостей діяльності новостворених інноваційних підприємств. Зазначені резерви враховують особливості новостворених інноваційних підприємств, забезпечують розвиток діяльності таких суб’єктів господарювання, як на початкових стадіях розвитку діяльності, так і з метою подальшого існування, а також можуть бути використані за настання несприятливих умов господарювання для мінімізації ризиків діяльності та інших негативних явищ.