Динамічно-структурні характеристики стратегій відповідального інвестування: регіональний фокус - Єльнікова, Юлія Василівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
Найбільш значущою і активно досліджуваною моделлю інвестування за останні роки є модель відповідального інвестування, основою для дослідження слугували дані Глобального альянсу зі сталого інвестування за 2012–2018 рр. Зазначені дані було структуровано за регіонами найбільшого поширення відповідального інвестування у світі та з урахуванням найбільш відомих інвестиційних стратегій: негативний скринінг (виключення), ESG-інтеграція, корпоративне залучення та взаємодія зі стейкхолдерами, скринінг, що базується на нормах, позитивний скринінг (найкращий у своєму класі), стале тематичне інвестування, імпакт-інвестування (інвестиції впливу / інвестиції у громаду). Запропоновано проводити дослідження поширення відповідального інвестування з урахуванням його динамічних та структурних характеристик. Такий підхід дає змогу оцінити вплив конкретного регіону поширення відповідального інвестування на глобальний розвиток цього явища. Встановлено, що світовий ринок відповідального інвестування демонструє значні темпи зростання, які диференціюються у регіонально-видовому розрізі. Найбільш динамічно зростаючим регіоном є Японія, на противагу традиційним лідерам (Європа і США). Стратегії негативного скринінгу та нормативного скринінгу притаманні здебільшого європейському регіону, остання притаманна лише європейському регіону. У США переважають такі стратегії: ESG-інтеграція, сталі тематичні інвестиції, імпакт-інвестування. Визначення напрямів регіонального розвитку та ключових стратегій за регіонами створює основу до розуміння напрямів розвитку відповідального інвестування у світі та імплементації світового досвіду в Україні.