Ідентифікація та оцінка загроз системі фінансової безпеки держави у сфері митного контролю - Петрук, Олександр Михайлович; Костишин, Юрій Сергійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
Статтю присвячено дослідженню питань фінансової безпеки держави у сфері митного контролю. Зважаючи на високий відсоток митних платежів в обсязі податкових надходжень, однією з важливих проблем забезпечення належного рівня фінансової безпеки є недосконалість контрольного механізму за повнотою та своєчасністю їх стягнення, що вимагає ідентифікації та оцінки загроз фінансовій безпеці держави у сфері митного контролю. Метою написання статті є ідентифікація та оцінка загроз системі фінансової безпеки держави у митній сфері, джерелом яких є неефективне функціонування механізму митного контролю. Проведений моніторинг стану митного контролю у системі фінансової безпеки засвідчив значну кількість порушень митного законодавства, що вимагає виявлення взаємозв’язку загроз фінансовій безпеці зі структурою механізму митного контролю. До них належать: неефективне нормативно-правове забезпечення здійснення митного контролю; відсутність з боку Міністерства фінансів ефективного планування та прогнозування показників щодо надходжень митних платежів до державного бюджету; відсутність методики оцінки ефективності і результативності контролю у митній сфері; неефективні управлінські рішення територіальних органів; недостатнє інформаційне забезпечення (неповноцінне впровадження автоматизованої системи контролю за обігом підакцизних товарів); недієвість системи управління митними та фіскальними ризиками, низький відсоток узгодження за результатами перевірок донарахованих сум митних платежів; невиконання рекомендацій підрозділу внутрішнього аудиту щодо покращення системи організації митного контролю тощо. За результатами дослідження запропоновано диференціювати загрози за складовими механізму митного контролю, що надало можливість виокремити: загрози суб’єктно-об’єктної складової та її забезпечення (організаційного, нормативно-правового, кадрового та інформаційного); загрози, пов’язані з обранням та застосування контрольних методів; загрози, обумовлені функціонуванням блоку оцінки результатів контролю з позиції дотримання встановлених індикаторів фінансової безпеки та блоку прийняття управлінського рішення за результатами проведеного митного контролю. Така ідентифікація у подальшому сприятиме розробці заходів нівелювання негативного впливу означених загроз через удосконалення та розвиток складових механізму митного контролю, спрямованого на їх попередження та уникнення.