Аналіз сучасного стану видобувної галузі - Сьомак, Олександр Михайлович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
Дослідження та аналіз галузей народного господарства дозволяє отримати оперативні дані про тенденції та напрями розвитку різних сфер економіки. Сучасний стан розвитку галузей промисловості характеризується на основі вивчення статистичних матеріалів, аналізу негативних явищ у розвитку і розміщенні промислових виробництв, оцінки технічного рівня і економічної ефективності. Добувна промисловість є основою для виробничих галузей, тому вона має важливе значення в економіці країни. Стан і розвиток видобувної промисловості тісно пов’язаний зі станом і розвитком всієї економіки країни. У статті виконано аналіз стану і динаміки розвитку добувної галузі України з 2013 по 2018 роки за основними економічними показниками. Аналіз ґрунтується на обробці статистичних даних по об’єкту дослідження, розрахунку основних показників галузі і узагальненні висновків, з метою встановлення основних проблемних сторін та виявлення тенденцій і напрямів розвитку добувній галузі. Автором проаналізовано видобуток таких видів добувної промисловості, як: вугілля кам’яне, газ природний, залізні руди, гіпс та ангідрит, вапняк, крейда, пісок, щебінь, каолін, торф та сіль. Проаналізувавши особливості та проблеми розвитку видобувної галузі, виявлено, що на неї негативно впливає нестабільна економічна та політична ситуації В результаті проведеного аналізу було надано рекомендації щодо розвитку вказаної галузі. Таким чином, вирішення проблем, які мають місце у видобувній галузі України, потребує комплексного підходу до модернізації матеріальної бази галузі та реформування системи управління розвитком видобувного сектору. Пріоритетним завданням перед державою має бути розробка програм розвитку видобувної галузі та залучення інвестицій.