Проблеми методики бухгалтерського обліку у кредитних спілках як небанківських кредитних установах та шляхи їхнього вирішення - Мохняк, Володимир Степанович; Пилипенко, Любомир Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
За результатами проведеного дослідження аргументовано, що основні проблеми методики бухгалтерського обліку в кредитних спілках зумовлені необхідністю застосування стандартів обліку і звітності, призначених для комерційних підприємств, тоді як кредитні спілки є неприбутковими фінансовими організаціями. Встановлено, що найбільше ця проблема стосується такого об’єкта обліку кредитних спілок, як власний капітал. Обґрунтовано доцільність відображення в балансі пайових внесків членів кредитних спілок як компонентів власного капіталу. Наведено класифікацію та характеристику резервів капіталу і грошових резервів кредитних спілок, спрямованих на забезпечення належного рівня їхньої фінансової стабільності. Подано пропозиції щодо удосконалення аналітичного обліку цих резервів відповідно до їх призначення та згідно з вимогами нормативних документів, які регламентують систематизацію рахунків бухгалтерського обліку. Незважаючи на те, що діяльність кредитних спілок як небанківських кредитних установ регламентується доволі жорстким законодавчо-нормативним регулюванням, методика бухгалтерського обліку основних господарських операцій – залучення депозитів та видача кредитів, – недостатньо розкрита в імперативних документах. У статті наведена класифікація кредитів та внесків на депозитні рахунки членів кредитних спілок. Запропоновано форми аналітичного обліку внесків на депозитні рахунки членів кредитних спілок та виданих ними кредитів. Запропоновані форми аналітичних відомостей дають змогу вести аналітичний облік за кожним дебітором та кредитором, формують інформаційну базу контролю за своєчасністю і повнотою погашення заборгованостей за виданими кредитами та отриманими депозитами.