Природний капітал підприємства: обліково-аналітичний вимір - Ksendzuk, V. V.; Melnyk, I. M. (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
Економічне обґрунтування природного капіталу в системі управління підприємством набуває важливого значення у зв’язку з поширенням концепції екологічної економіки. Разом з цим, виникає поняття «природний капітал», що вимагає впровадження змін в обліково-аналітичну систему підприємства. Тому в процесі дослідження визначено сутність природного капіталу як сукупності відновлювальних і невідновних природних ресурсів (активів) та послуг з їх збереження, відновлення та раціонального використання, що реалізуються суб’єктами господарювання або в межах асиміляційного потенціалу природних ресурсів. Також проаналізовано вплив складових природного капіталу на обліково-аналітичне забезпечення господарських процесів і побудовано механізм впливу природного капіталу на процес управління екологічною діяльністю підприємства. Це дозволило врахувати вплив зовнішнього середовища і ризиків діяльності суб’єктів господарювання та обґрунтувати функціонування системи управління діяльністю підприємства в умовах використання природного капіталу за напрямами: організаційна структура, процес виробництва, стратегічне планування, обліково-аналітична система.