Доцільність звіту про сукупний дохід для формування дивідендної політики польськими лістинговими компаніями - Pieloch-Babiarz, Aleksandra; Sajnóg, Artur (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Дане дослідження вивчає силу та характер взаємозв’язку між дивідендною політикою та сукупним доходом у польських виробничих компаніях. Сформулювано два питання для дослідження: 1) чи визначає сукупний дохід можливість виплачувати дивіденди? 2) яка ключова роль сукупного доходу у формуванні дивідендної політики? Для отримання відповіді на поставлені запитання, нами окреслено гіпотезу дослідження, в якій зазначається, що в польських лістингових компаніях можна спостерігати позитивний взаємозв’язок між сукупним доходом та дивідендною політикою. Дослідження проводилося серед компаній, що працюють у виробничому секторі (4xx класифікації Варшавської фондової біржі (WSE)). Аналітичний період включає 2009–2017 роки та відображає поточний правовий статус фінансової звітності публічних компаній в Польщі. Здійсненим аналізом охоплено 83 виробничі компанії та 664 спостереження. Процедура дослідження проводилась у два етапи. На першому етапі було показано результати емпіричних досліджень, проведених серед проаналізованих компаній і зважаючи на варіабельність сукупного доходу порівняно з чистим доходом (в підсумку – іншим сукупним доходом). На другому етапі було представлено результати дослідження сили та характеру впливу сукупного доходу на дивіденди. З цією метою було використано два методи дослідження. По-перше, було обчислено коефіцієнти кореляції Пірсона між сукупним доходом (та чистим доходом) і майбутніми показниками дивідендів, а також іншими показниками ефективності діяльності компанії, та протестовано на значущість за допомогою тесту t-Student. По-друге, було використано регресійний аналіз та дві однорівневі моделі, побудовані для сукупного доходу та чистого доходу. Більше того, нами використано описову статистику, тест t-Student та F-тест. Проведене дослідження дозволило зробити два основні висновки: 1) існує позитивний характер залежності між сукупним доходом та майбутніми дивідендами, проте співвідношення між ними дуже слабке; 2) вплив сукупного доходу на майбутні показники дивідендів позитивний, але не констатовано статистичної значущості.