Формалізація предметної області аудиту в умовах сталого розвитку - Мельник, Катерина Петрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
В умовах сталого розвитку розширюються запити користувачів інформації про діяльність суб’єктів господарювання. Наслідком цього є формування інформації у звітах на основі даних, які мають неекономічну природу, проте здатні впливати на діяльність економічних суб’єктів. Зазначене обумовило зацікавленість користувачів інформації, яка міститься у формах звітності нефінансового характеру в отриманні впевненості щодо її якісних параметрів. Зважаючи на це, виникла необхідність перегляду підходів до формалізації предмета аудиту з урахуванням змін в обсязі та змісту даних, що підлягають незалежній перевірці. Тому, метою дослідження, результати якого викладені у статті, є розробка пропозицій щодо визначення та оцінювання умов і обставин, які впливають на ідентифікацію предмета аудиту, та визначення характеру такого впливу в контексті виконання завдань з аудиту. Встановлено, що зміст інформації, яка підлягає аудиту в умовах сталого розвитку, змінився внаслідок включення до звітних форм даних, які стосуються впливу на діяльність суб’єктів господарювання екологічних, соціальних та інших суспільно значущих обставин, а також наявність запиту користувачів щодо інформації не лише історичного, але й перспективного характеру. Виходячи з цього, розроблено методичний підхід щодо формалізації предмета аудиту як завдання з надання впевненості. Водночас результати проведеного дослідження свідчать, що загальні властивості предмета аудиту в умовах сталого розвитку залишаються, переважно, незмінними. До таких властивостей пропонується зараховувати можливість ідентифікації, визначення критичних значень параметрів предмета аудиту, а також – спроможність аудитора отримати щодо нього належні аудиторські докази. Результати проведеного дослідження сприятимуть уточненню мети і завдань аудиту в контексті надання впевненості користувачам інформації про діяльність суб’єктів господарювання, а також – задоволенню запитів користувачів на отримання достатнього рівня довіри до неї.