Окремі питання нормативно-правового регулювання довгострокової заборгованості підприємств - Трало, Ірина Миколаївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Ведення господарської діяльності передбачає виникнення заборгованості, що впливає на фінансовий стан підприємства, адже планує вилучення фінансових ресурсів з поточної діяльності на певний час. Управління заборгованістю має враховувати ряд факторів, наприклад, такі як норми міжнародного та національного законодавства. У статті розглянуто стан нормативно-правового забезпечення питань, пов’язаних із виникненням, обліковим відображенням (оцінкою) та погашенням довгострокової заборгованості підприємств, а також представлено характеристику окремих нормативних документів, що регулюють відносини між суб’єктами господарювання та облікове відображення господарських процесів (зокрема, дебіторської заборгованості). Виявлено розбіжності між національними та міжнародним стандартами бухгалтерського обліку й окреслено необхідність застосування процесу дисконтування для оцінки довгострокової дебіторської заборгованості. На підставі цього аналізу обґрунтовано взаємозв’язок різних рівнів нормативного регулювання довгострокової заборгованості підприємств на міжнародному та національному рівнях. Це дозволяє підприємствам враховувати положення бази законодавчих документів під час розробки облікової політики щодо бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості.