Організаційні засади формування облікового забезпечення управління розрахунками підприємств АПК в умовах ризику - Гевчук, Анна Вікторівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Невизначеність, яка присутня в усіх господарських процесах підприємств АПК, спричиняє виникнення ризиків економічної діяльності та негативних явищ, викликаних їх наслідками. В статті ідентифіковано елементи системи розрахунків підприємства АПК, виокремлено класифікаційні ознаки таких розрахунків з метою правильної організації бухгалтерського обліку розрахункових операцій суб’єктів господарювання досліджуваної галузі. Досліджено організаційні засади формування облікового забезпечення управління розрахунками підприємств АПК в умовах ризику та визначено основні напрями розвитку облікової політики досліджуваних підприємств у частині розрахунків як об’єкта інтегрованого обліку. Враховуючи філософію управління та бізнесу, а також принципи інтегрованої звітності, охарактеризовано складові облікового забезпечення управління розрахунками підприємств АПК: об’єкти обліку розрахункових операцій (зокрема, зовнішніх розрахунків для забезпечення безперебійного ведення підприємницької діяльності), їх документальне забезпечення, бухгалтерські рахунки, звітні показники. Встановлено особливості організації обліку аграрних розписок як специфічної форми розрахунків на підприємствах АПК, ідентифіковані елементи облікової політики, які слід чітко визначати для обліку аграрних розписок.