Розвиток венчурної філантропії в умовах гібридної війни: напрями удосконалення облікового забезпечення - Хоменко, Ганна Юріївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Встановлено, що поєднання принципів венчурної філантропії і соціальних інвестицій зумовлює високий рівень взаємодії та довгостроковий підхід до створення соціального ефекту від вкладеного капіталу й зусиль венчурних інвесторів і підприємств-реципієнтів. Наявність військових конфліктів на території України, а також факту анексії Криму роблять нашу країну економічно нестабільною та інвестиційно непривабливою для потенційних інвесторів. Тому виникає проблема пошуку нових альтернативних джерел фінансування соціально-економічного розвитку суб’єктів господарювання, а також окремих соціально незахищених груп населення, що потребують соціальної підтримки з боку держави та небайдужих інвесторів. У процесі дослідження з’ясовано сутність та роль венчурної філантропії у фінансуванні благодійної діяльності громадських організацій. Її основою метою є допомога некомерційним організаціям у просуванні інноваційних ідей соціального характеру, а також забезпечення сталого розвитку таких організацій і їх соціальних проектів, що приносять надзвичайну користь суспільству та мають соціальний ефект у довгостроковій перспективі. В цілому використання засад венчурної філантропії становить цікавий підхід до здійснення благодійності, поєднуючи найкращі практики інвестування з некомерційними цінностями для досягнення найбільшого соціального впливу. З’ясовано, що цей вид благодійності означає залучення фінансових ресурсів, часу, репутації, особистих та професійних контактів, але водночас дає можливість досягти набагато ширшого впливу у сфері вирішення найважливіших соціальних проблем. З урахуванням виявленої специфіки фінансування соціальних програм на засадах венчурної філантропії сформовано напрями удосконалення облікового забезпечення управління таким фінансуванням з метою подальшої оцінки ефективності участі венчурного капіталу в соціальних проектах.